Muhabbet-i Ala





Dün gece Teke Tek programının konuğu
Muhterem İskender PALA İdi ve gece gec Saatlere sorunu çözecek kadar sürmesine , Murat BARDAKÇI nin komik gözlüklerine ve Fatih Altay linin ukalaca gülmesine ragmen İzledim .. Çok İyi Güzel Hikayeler anlattı en güzelini sizinle paylaşmak istedim ..








Hani soruluyor ya Leyla'ya ; '' Mecnun'u Sen mi daha Çok İyi seviyorsun yoksa o mu seni ?'' . Hic tereddütsüz ; '' Elbette ben '' Diye teşekkür et veriyor Leyla da ..! '' Peki neden ? '' Diyorlar Hiçbiri . O da su sekilde Devam ediyor ; '' Mecnun sevgilisinin adını dillere düşürdü , anlatmadık Kimse bırakmadığı görmeme Kendi de dillere düştü , Mecnun'a Çıktı adi . Kahkahalarını kimselere anlatmadım ne yaşadımsa içimde tek başıma yaşadım . Tabii ki ben daha Çok İyi Seviyorum .. ''



Sevgilisinin adını dillere düşürmeden Yaşamış Bir aşıktan daha bahsedeceğim simdi . Aşık ki ne Aşık , Aşk ki ne sor!

Kanuni Sultan Süleyman'ın Bir kizi vardi , Mihr ü Mah. Mihr ; Güneş Mah ay, Güneş ve ay demek imkb . Met Ismi 'Bir Yanagi aya Bir Yanagi Güneşe Benzer güzellikte gözleri kamaştıran ' anlamında almıştı deme met Küçük Kız ..

Mihr ü Mah Hürrem'in kızıydı . Hürrem'in , Kanuni'nin Ahir ömründe entrikalar çevirip , şehzadeleri birbirine düşürüp , babalarıyla aralarını açmaya Dönemler başladığı .. Mih ru mah sıkılıyor met işlerden , Politik Bir evlilik yapıyor o dönem Rüstem Paşa'yla . Deme met evlilikten Mutlu Politik olmamasından deme de baska Bir sebepten bilinmez , kendisine Bir Dünya kuruyor . Padişah kizi , geliri var , vakıfları var vs
Bir Is getting beter Mimar Sinan'a
- Usta Benim icin Bir külliye insa et , diyor .
- Nerede sultanım ? diyor o da .
- Yerini sen sn, diyor Mihr ü Mah.
Mimar Sinan Bunun uzerine Üsküdar'da Sultan Tepesinin yamacında , tam deniz kenarında Bir külliye insa ettiriyor . Harikulade Bir külliye ..

Aradan 15 Yıl görmeme Bir Zaman geçiyor . Mihr ü mah, Güneş ve ay , Kanuni'nin kizi .. Mimar Sinan'nın kapısını çalıyor Yine Bir gun:
- Usta Benim icin daha Bir külliye insa et .
- Nereye ? Diyor usta da Tekrar .
-Sen sn. Diyor Mihr ü Mah Sultan Yine .
Daha once Asya'nın en UÇ noktasını seçen Sinan met kez Avrupa'nın en Yüksek tepesine Edirnekapı'sına insa ediyor külliyeyi .

Yillar Hiçbiri , Tanzimat yıllarında mesela Bir Şair , yahut gönülden bakmayı bilen Bir adam , onu Iki külliyeyi de görebilecek Bir makyajını ; Misal ; Bayezid YANGIN kulesine çıktığında Nisan ve Mayıs aylarında , met Mihr ü Mah adını taşıyan Iki külliyenin Üsküdar'dakinin Iki minaresinin arasında ay Doğarken , Edirnekapı'sındakinin Iki minaresinin arasında Güneşin batmakta oldugunu Görür . Ve Yine Ertesi Sabah, Üsküdar'da Güneş Doğarken met kez , Edirnekapı'da ay batmaktadır , sanki Ayni çizgi uzerinde birbirlerine paralelmiş Taksi ..

Peki Mimar Sinan met Iki eseri Bir tesadüften mi ibaret ? HAYIR ` lari Duyar gibiyim . O Zaman Soru su ;
Sinan Mihr ü Mah'a Aşık mıydı ? ..
Mihr ü Mah .. Güneş ve ay ..
Sevgilinin adını gizleyerek , acaba , Mihrimah'ın adını gökkubbenin Altında binlerce Yıl andırabilecek Bir güzelliği baska hic Bir kadına , Hatta Kanuni'ye safra yapmadı da neden Mihrimah'a yaptı ?
İŞTE Aşkın tarifi .. Koca Mimar Sinan'dan beklenir vesselam !

4 yorum:

  1. bu devirde yasanan sey ne?
    biz ne kadar sanssız insanlarız bole..
    pehhhhh....

    YanıtlaSil
  2. Bu devirde yaşanan çıkarcılık malesef..

    YanıtlaSil
  3. melek seni bu yüzden çok seviyorum. kaliteli bi insansın sen... paylaşımların da senin gibi bitanem... pınar

    YanıtlaSil
  4. Pınarım ben de seni çok seviyorum..Ama öyle güzel bloglar ve yazı yazanlar var ki onlara haksızlık etmemek lazım..Öpüyorum (: Ayrıca süper bir gündü (:

    YanıtlaSil