Leylâ ile Mecnûn Kalbin Şehrâyini



Esselamü Aleyküm ..

Okuduğum kitaplar hususunda blogumda daha çok yer verme niyetiyle " Yusuf ile Züleyha " demişken Nusret ÖZCAN'dan " Leylâ ile Mecnûn Kalbin Şehrâyini
kitabı ile devam etmek istiyorum..

Okuduğum dedim ama aslında ben bu kitabı radyoda Arkası Yarın programında dinledim ve varlığından o zaman haberdar oldum..
İki yıl önce haziran ayındaydı..Sabah saatlerinde işe giderken Radyo 15'te 'Arkası Yarın' programında dinlemiştim..Radyolardan bu tür arkası yarın programlarından bir çok kitabı takip edip dinlemiştim...Kitap okumak kadar dinlemekte keyifli..
Yanı sıra radyo tiyatroları da çok güzel..

Gerçi altına çizmek istediniz cümlelerin altını çizememek yada bilmediğimiz kelimeyi sıcağı sıcağına anlamını öğrenememek kötü ama okuyucunun etkileyici şekilde tonlamalarla okuması ve hikayenin güzelliği dinlenebilir kılıyor..

Dinlerken kitabı okumuş gibi olmama rağmen kütüphanemde yerini aldı..Tekrar tekrar okundu...

Kitaba başlarken Nusret ÖZCAN ön sözünde " gündüze pek düşmedi bu yazmalardan " diyor..Bende geceleri okumayı seviyorum becerebiliyor muyum bilmiyorum ama yazmayı da..Gecenin büyüsü başka bence..
Gündüz pek kitap okuyamam, yenileri basılıyorken o günü gazetesini okurum mesela..Öğrenciyken de öyleydi..Gece ders çalışırdım..

Şimdi konumuz Leylâ ile Mecnûn..Doğunun en ünlü hikayesi..Çölde yıldızların altında başlıyor hikaye..Rüzgarlı bir çöl gecesinde hüzünlü bir şarkının nameleri ile..

Efendi  Ebu Nuaym dertleşir Numan ile..Çocuğu olmadığı için efendisine sabır ve tevekkülü tavsiye eder Numan..Geceler boyu yalvarışların ardından müjdeli haber gelir reisin hanımından..Hamiledir..

Ebu Nuaym artık bir oğul babasıdır..Reis oğlunun kulağına ezanla beraber ismini fısıldar..
Kays Kays Kays..
Ebu Nuaym artık bahtiyardır..Uslu bir çocuk olarak büyüyen Kays diğer çocuklardan farklıdır..Bakışları ile insanın içini dokunur..En iyi şekilde yetiştirilir..Reis oğlunu kervanlarla göndermeye başlar..Sonraları çobanlarla..

Yine çobanlarla bir yolculuğa çıkarlar..Gittikleri yeri çok seven Kays bir süre orada kalır..Sıkılında yurduna dönmek ister..Ayrılmadan çok sevdiği gölcüğe son kez gider ve Kays'ın Mecnun olma hikayesini o andan itibaren başlar..

Ben kitabın başından biraz bahsettim..Hikaye malum ama sonrasını kitaptan 
okumanızı tavsiye ediyorum..

Bu kitabı okumadan evvelde Leylâ ile Mecnûn'a dair Fuzuli başta olmak üzere eserler okudum..İskender PALA sonra..Sıra Sezai KOÇ'ta..Kahramanlar ve hikaye aynı buna rağmen her kitapta başka alemlere dalıyorsunuz..Nusret ÖZCAN'ınki  çok başka..Duygu yüklü..Aşkla yazıldığını kavrayabiliyorsunuz..Tasavvuftan yoksun Leyla ile Mecnun hikayesi düşünülemez buna rağmen yalın bir dille anlatıldığı için herkesin rahatlıkla okuyabileceği nitelikte.

Rahmetli Nusret ÖZCAN'a  bütün benliği ve yüreğindeki sonuz sevgisi ile kaleme aldığı güzide eseri için Allah razı olsun...Binler rahmet olsun..

5 yorum:

  1. Ve aleyna aleykum selam..

    Leyla ile Mecnun'u sevgili Nazan Bekiroğlu'nun kaleminden okumuştum bende, tavsiye ederim şiir gibiydi :)

    Bu kitabı da not aldım teşekkürler, okuduklarına yer vermen de sevindirici :)

    YanıtlaSil
  2. Bende İskender Hocamdan okumuştum hikayesi akıcı dili gerçekten mükemmel.Keyifli okumalar.

    YanıtlaSil
  3. đerkenαя..Ah onu unutmuşum ben hemen alıp okumalıyım..Allah razı olsun..

    xcelis..Hikaye güzel , yazar güzel tadından yenmez :))Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  4. aşk ı leyla ile mecnun da aramayın a dostlar. aşk adem ile havva da can buldu ve ben size( ve de söz nazan bekiroglundan acılmısken ) la sonsuzluk hecesi adlı kıtabu öneriyorum...

    YanıtlaSil
  5. Serhat dal...Aklımda ilk kitap alışverişimde alacağım..teşekkür ederim..

    YanıtlaSil